Tydzień Wege, czyli największy i najstarszy event promujący kuchnię roślinną i weganizm w Polsce, odbędzie się 18-26 maja. Na uczestników czeka wiele wydarzeń, których głównym celem jest promocja diety roślinnej i zdrowego stylu życia.
Ogólnopolski Tydzień Wege osiągnął w tym roku pełnoletniość. Oznacza to, że impreza z sukcesem wychowała całe pokolenia wegetarian i wegan, którzy zaczęli wprowadzać w życie takie hasła jak empatia, szacunek do zwierząt, troska o planetę i zdrowe nawyki żywieniowe. Organizatorzy imprezy jednak wcale nie myślą o zwalnianiu tempa i kontynuują swoją edukacyjną misję na terenie całej Polski.
Już 10% osób żyjących w naszym kraju jest wegetarianami, a 6% – weganami. Liczby te stale rosną, podobnie jak świadomość tego, że prawidłowo skomponowana dieta roślinna jest w stanie dostarczyć człowiekowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych, witamin i mikroelementów. Kiedy zaczynaliśmy, sytuacja ta wyglądała zgoła inaczej, dlatego też wierzymy, że wydarzenia typu OTW mają głęboki sens – tłumaczy Magdalena Góra, koordynatorka ogólnopolskich obchodów wydarzenia.
W programie tegorocznej edycji imprezy znalazły się takie atrakcje jak festiwal Weganokracja w Toruniu, live cooking show w łódzkim Parku Źródliska, spotkanie z influencerami Juszes i Tomkiem Mędrkiem w Gdańsku, wegański automasaż twarzy we Wrocławiu czy pokaz filmu „Reiwa” w Rzeszowie. W stolicy miłośnicy kuchni roślinnej będą mogli zintegrować się na wegańskim grillu, a także spróbować produktów partnerów wydarzenia podczas ulicznej degustacji.
Jeśli ktoś nadal jest podejrzliwy względem weganizmu, to OTW będzie idealną okazją do przekonania się, że bycie wege to naturalna sprawa. W końcu taki twardziel jak Mike Tyson, który jest na w pełni roślinnej diecie od ponad dekady, nie może się mylić – przekonuje Magdalena Góra.
Z kolei Sandra Marciniak, dietetyczka kliniczna, koordynatorka kampanii prozdrowotnych w Fundacji Viva!, dodaje:
Dieta wegańska może przynosić liczne korzyści zdrowotne, takie jak obniżenie ciśnienia tętniczego i stężenia glukozy we krwi czy poprawę parametrów lipidowych, pod warunkiem że opiera się na nieprzetworzonych oraz niskoprzetworzonych produktach i jest odpowiednio zbilansowana. Jeśli fundament diety stanowią warzywa, owoce, nasiona roślin strączkowych, pełnoziarniste zboża i orzechy, a do tego nie zapominamy o suplementacji witamin B12, D3 czy kwasów omega-3, nie powinniśmy się obawiać, że czegoś nam zabraknie, choć oczywiście regularne badania kontrolne są niezwykle ważne.
Głównym partnerem wydarzenia ponownie została sieć sklepów Biedronka, która specjalnie na tę okazję przygotuje promocję na wegańskie produkty marki Go Vege. Szans na spróbowanie roślinnych dań nie zabraknie, ponieważ jak co roku imprezę wesprze liczne grono firm, które w swojej ofercie mają wegańskie zamienniki mięsa i nabiału.
Gośćmi Tygodnia Wege będą także doktor psychologii Sławomir Jarmuż, z którym porozmawiamy o mądrym przekonywaniu do szczytnych idei. Z kolei profesor Piotr Skubała opowie, jak ratować Ziemię za pomocą diety. Nie zabraknie dawki merytorycznej wiedzy o roślinnych zamiennikach nabiału podczas wykładu dietetyczki mgr Sandry Marciniak. Na zakończenie odbędzie się 15. edycja Biegu Wegańskiego – wydarzenia łączącego kuchnię roślinną i radość biegania. W niedzielne popołudnie zaplanowane jest spotkanie z pisarką Katarzyną Puzyńską, które zostanie połączone z wręczeniem jej grand prix Magazynu Vege.
Szczegółowy program Ogólnopolskiego Tygodnia Wege prezentuje się następująco:
WARSZAWA
Bez spiny, jem rośliny – degustacja uliczna
21 maja (wtorek)/ Chmielna 19 / 17.00–19.00 / wstęp wolny
Roślinne alternatywy dla nabiału – wykład i warsztaty z mgr Sandrą Marciniak
22 maja (środa) / Gniazdo, Krucza 17 / 17.30–19.30 / zapisy
25 maja (sobota) / Emilii Plater 31 / 14.00–18.00 / zapisy
26 maja (niedziela) / Wybrzeże Gdyńskie 4 / 8.00 / zapisy
Spotkanie z Magazynem Vege: wręczenie Grand Prix Katarzynie Puzyńskiej
26 maja (niedziela) / Bracka 20 / 17.00–18.30 / wstęp wolny
INNE MIASTA:
18 maja (sobota) 12.00–17.00 Dom kultury BYDGOSKIE Przedmieście / wstęp wolny
20 maja (poniedziałek) 18.00 ul. Barona 30 Tychy / Dwa wykłady prof. Piotra Skubały „Dieta roślinna ratunkiem dla planety Ziemia” oraz „Umiar ratunkiem dla planety Ziemia” / wstęp wolny
Pokaz filmu „Reiwa” oraz spotkanie z twórcami / Łódź
20 maja (poniedziałek) 17.30 Biblioteka Tuvim ul. Tuwima 46 / wstęp wolny
21 maja (wtorek) 17.00 Plac Narutowicza / wstęp wolny / zadanie współfinansowane ze środków otrzymanych z Powiatu Bełchatowskiego
Wegański automasaż twarzy / Wrocław
22 maja (środa) 17.00 Restauracja Vega Sukiennice 1/2 (wejście od, Rynek 27a / wstęp wolny
Mądre przekonywanie do szczytnych idei / Wrocław
23 maja (czwartek) 18.00 WenderEDU Świętego Józefa 1/3 / Wykład doktora Sławomira Jarmuża / wstęp wolny
23 maja (czwartek) 18.00 6 dzielnica Piotrkowska 102 / obowiązują bilety
Live cooking show z Dominiką Czapską / Łódź
24 maja (piątek) 17.00 Park Źródliska pod Tubajką / wstęp wolny
Pokaz filmu „Reiwa” oraz spotkanie z twórcami / Rzeszów
25 maja (sobota) 17.00 Kino Zorza w Rzeszowie/ wstęp wolny
25 maja (sobota) 16.00 Sztuka Wyboru ul. Słowackiego 19 Gdańsk / wstęp wolny
—
Kontakt:
Magdalena Góra – koordynatorka Ogólnopolskiego Tygodnia Wege
magda.j@viva.org.pl 661 054 866
Sandra Marciniak – koordynatorka warszawskich obchodów Tygodnia Wege sandra@viva.org.pl 694 281 915